Aktif Yaşam

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Fibromiyalji

Fibromiyalji Nedir ?

Fibromiyalji terimi;kaslar, tendonlar ve bağlar gibi vücuttaki lifli dokularda ağrılar olmasını anlatır ve yumuşak doku romatizması olarak da bilinir.

Neden Olur ?

Yumuşak doku romatizması tek başına ortaya çıkan bir hastalık olabileceği gibi başka hastalıklar ile birliktede ortaya çıkar. Fiziksel yaralanmalar, çeşitli enfeksiyonlar ya da toksinlere maruz kalmak gibi faktörlere fibromiyalji nedeni olarak işaret edilir; ama bunların gerçekten de fibromiyaljiye neden olduğu kesin olarak kanıtlanamamıştır. Bazı araştırmalara göre fibromiyaljiye yakalanmış olan kişilerin genellikle değişken bir ruh haline sahip, kaygılı kişiler oldukları sonucu ortaya atılmıştır. Ancak bu kaygılı, değişken ruh hali fibromiyaljiden mi kaynaklanıyor yoksa hastalığın ortaya çıkmasına mı neden oluyor tam olarak anlaşılamamıştır.

Kimlerde Görülür ?

Toplumda görülme sıklığı yüzde 5 olarak bilinen fibromiyalji sendromu, özellikle boyun sırt ve bel bölgesi olmak üzere yoğun kas ağrıları, kronik yorgunluk, uyku bozukluğu ile seyreden sık görülen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 10 kat daha fazla görülen fibromyalji sendromu, özellikle 38-58 yaşları arasında ortaya çıkar.

Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Seyreder ?

Daha çok boyunda, sırtta, bel ve eklem bölgelerinde, kol ve bacaklarda ağrılar görülür. Ayrıca ellerde şişmeler meydana gelir. Bir anda eklemlerde tutulmalar olur. Yumuşak doku romatizması yorgunluğa ve halsizliğe sebep olur. Sürekli olarak vücut dinlenmeye ihtiyaç duyar. Sabahları uyanmada güçlük çekilir yataktan kalkmakta sıkıntı yaşanır. Ayrıca karın ağrısı, ishal, sık sık idrara çıkma, çene kemiğinde ağrı, şiddetli baş ağrısı, gözlerde ve ağızda kuruluk, el ve ayaklarda uyuşma, aşırı terleme de görülür. Hastalarda zaman ile psikolojik stres, hava koşullarına karşı hassasiyet, belli pozisyonda uzun süre çalışamama, kollar ve omuzlarda uzun süre kullanım ile şiddetli ağrılar oluşur. Bilgisayar başında çalışanların, uzun süreli oturur pozisyonda kalanlarda, ayakta duranlarda, uzun süre yazı yazanlarda, çok fazla araba kullananlarda, soğukta kalanlarda, ağır işlerde çalışanlarda hastalığın belirtileri iyice artar. Kadınlar da regl dönemlerde de ağrılar şiddetlenir.

Nasıl Tedavi Edilir ?

Teşhis edilmesi için fiziki muayene yapılır. Hassas noktalar belirlenir, kastaki sertlikler belirlenir. Laboratuvar ortamında yapılan bir testi yoktur, fiziki incelemeler ile belirlenir. Laboratuvar testleri başka bir hastalığın beraberinde varsa yapılabilir. Tedavi aşamasında her hastalıkta olduğu gibi hasta iyice bilgilendirilmelidir. Tedavinin uzun bir süreç olabileceği konusunda bilgilendirme yapılmalıdır. Bulgular tamamen düzelene kadar hekim kontrolünde olunmalıdır. Yumuşak doku romatizması tedavisinde ağrı kesiciler, antidepresan ilaçları, uyku ilaçları, kas gevşeticiler kullanılabilir. Hassas noktalara uzman doktor tarafından enjeksiyon da uygulanabilir en iyi yöntemdir. Fizik tedavi ve egzersiz tedavide en önemli yöntemdir ve hastalığın ilerlemesine karşı korur. Özellikle gevşeme, germe egzersizleri, yüzme, yürüyüş, bisiklete binme kişiye göre ayarlanan en iyi yöntemlerdendir. Hastaların ayrıca kendilerine dikkat etmesi uzun iş tempoları arasında dinlenme zamanları ayırması işleri basite indirgeyerek yapması gerekir.

Kurumumuzda Neler Yapılır ?

  • Elektroterapi
  • Kişiye özel egzersizler
  • Yüzeysel sıcak ve soğuklar
  • Tıbbi masaj
  • Manuel Terapi
  • AWT-ESWT kombinasyon tedavisi
  • Tetik noktalara PRP uygulamaları
  • Reflekseloji
  • Psikososyal tedavi