Aktif Yaşam

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Travma sonrası oluşan kırık,çıkık ve burkulma gibi eklem, kemik ve komşu dokularda oluşan bozukluklar nedeniyle hastalar, ağrı, morarma, çürük, şişlik, şekil bozukluğu (deformite), simetride bozulma, hareket edememe, hareket kısıtlanması gibi belirtilerle hekime müracaat eder. Yapılan fizik muayene ve radyolojik incelemeler sonucunda ortopedi uzmanı, bazen alçı-atel gibi uygulamalarla, bazen de ameliyatla kırık, çıkık ya da burkulmayı tespit eder. Bu uygulama sonrası genelde uzun bir tedavi süreci başlar ve özellikle alçı çıkarıldıktan sonra çevre kaslar zayıfladığından, bunlar güçlendirilmeli ve eklem kısıtlılıkları açılmalıdır.

Bu normal programın yanı sıra bazen de yan etkiler ortaya çıkar ve bu olay tedavi programını daha uzun ve ciddi bir hale getirebilir. Özellikle omuz,dirsek, el bileği, ayak bileği gibi çevre eklem kırıklarında dolaşımın bozulması, ağrı ve reflex irritasyonlar, reflex sempatik distrofi (RSD) denilen bir tabloyu ortaya çıkarabilir. RSD’de erken tanı çok önemlidir, çünkü bu olayın çıkması tedavi programının değişmesine yol açar.
Kırık rehabilitasyonunun amacı, etkilenen bölgeyi kırık öncesi fonksiyonel düzeyine getirmektir. Kırık çevresindeki eklemler hareketlerini kaybetmeye, kaslar erimeye eğilimlidir. Rehabilitasyon uygulamalarıyla bunlar tamamen ortadan kaldırılabilir veya azaltılabilir. Rehabilitasyon hastaya göre değişir. Ödemi azaltmak, dolaşımı kolaylaştırmak için kırık bölgesi yükseğe konur., derin ısıtıcılar, elektrik stimülasyonu ve masajdan yararlanılır. Kırık sonu hareketsizlik gerektirmeyen bütün eklemlere egzersiz başlanır. Egzersizler hastanın ihtiyacına göre hareket açıklığı ve kuvvetlendirme şeklinde düzenlenir; fizyoterapist tarafından veya gözetiminde cihazlarla yaptırılır. Bacak kırıklarında kırığın ve yapılan ameliyatın türüne göre yük vermeden, kısmi yük vererek ve tam yük vererek yürüme eğitimi yaptırılır.