Aktif Yaşam

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Skolyoz

Skolyoz Nedir ?

Skolyoz, düz haldeki omurganın sırt ve bel bölgesinde, sağa ve sola doğru olan eğriliğine verilen isimdir

Neden Olur ?

Skolyoz doğuştan olabildiği gibi, doğumdan sonraki gelişim sürecinde ya da ergenlik döneminde de sebebi bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkabilir.

Kimlerde Görülür ?

Türkiye'de iki buçuk milyon skolyoz hastası var. Hastalığın görülme sıklığı ise yüzde bir ve üç arasında. Bu oran sadece ağır vakaları kapsıyor.

Yapılan araştımalar sonucunda, her 10 buluğ çağındaki insandan biri aslında herhangi bir derecede skolyoza sahip. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir.

Belirtileri Nelerdir ?

Skolyoz hastalığının çeşitli belirtileri bulunmaktadır. Kişiden kişiye değiştiği için tedavisi de farklılık göstermektedir. Göğüs bölgesinin üst tarafında kamburluk oluşabilir ya da kürek kemiği, diğerine göre daha yüksek veya alçak bir görünüm kazanabilir. Omuz ve kalça orantısız hale gelir. Kalçanın bir tarafı yüksekken diğer tarafı alçak olması en çok görünen belirtilerdendir. Bu hastalığı yaşayan kişinin sırt tarafı hörgüç gibi görünür ve kişi eğildiğinde bu görünüm daha çok netlik kazanır. Kolla gövde arasında gözle görünür bir boşluk olacağı gibi, omuzun bir bölgesi öne doğru eğik bir hal alabilir. Yorgunluk, bel, omuz, kalça ağrıları, nefes darlığı reaksiyonlar arasındadır.

Nasıl Tedavi Edilir ?

Hastaya tanısı konduktan sonra genel olarak hastanın durumuna göre 3 alternatif yol izlenmektedir. Omurga eğriliği 20 dereceden küçük ise fizik tedavi ve egzersiz programı uygulanır. Omurga eğriliği 20-40 derece arasında ise korse kullanımı uygundur. Eğer omurga eğriliği 40 dereceden fazla ise cerrahi tedavi uygundur.

Kurumumuzda Neler Yapılır ?

  • Elektroterapi
  • Kişiye özel egzersiz programları
  • Manuel terapi
  • Tıbbi masaj
  • Schroth tekniği